«

»

jun 11

Prva nagrada za drugoplasiranog – politika i odgovornost u Srbiji –

Ne znam da li je neko od vas čuo da je predsednik Demokratske stranke uopšte razmatrao opciju da bi trebalo da ponudi ostavku na mesto prvog čoveka stranke nakon poraza na predsedničkim izborima. Dakle, nije reč o tome da se to zaista i desi, nego da li se uopšte to pominjalo kao mogućnost.

Maniri u politici razvijenog sveta baziraju se i na nečemu što kod nas postoji samo kao termin a izgleda bez svog pojmovnog sadržaja. A ta reč je odgovornost. A odgovornost je u politici, između ostalog i džentlmenski manir. Dakle, stisnuti petlju i reći: „Da ja sam odgovoran!“. U gotovo svim slučajevima na Zapadu nakon poraza se ponudi ostavka. Kod nas ne da se ne nudi ostavka nego se kandidati koji su izgubili u izbornoj trci nagrađuju. Imbecilno je reći da su saradnici krivi za poraz na izborima!  Ko koga bira i postavlja? Ne otvara li to prostor da se za svaku grešku u budućnosti kaže krivi su saradnici… Ne legitimiše li se time situacija da kad neko jednog dana dođe na vlast ostaje tu večno ma šta se dešavalo u društvu i državi.

Sada imamo situaciju da isti ti saradnici forsiraju svog šefa da prihvati ulogu predsednika vlade. Da li možda isti ti saradnici žele da u narednom periodu vide leđa svom šefu isturujući ga sada na (s obzirom na situaciju) krajnje nezgodnu poziciju?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>